![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiLTyi30AI_sQYIzyspd8rmzeHmq2YFGu7W2AV2bNg_PJHBg51pXJ8N99qcubj4CSK3NQv6WIbn8xwxA9iINLttyx4NcWMis8zBgRuVxu3xl5ou1uTvEOTvdtncOC6b0CIDOiorA0XsU2g/s640/12304308_10153827810713413_5953557477360087013_o.jpg)
Μπορεί να έχετε περάσει άπειρες φορές από το μοναστήρι της Λουκούς που βρίσκεται κοντά στο Άστρος πάνω στον οδικό άξονα Τρίπολης-Άστρους (41 χλμ. από Τρίπολη, 4 χλμ. από Άστρος) αλλά πόσες φορές έχετε σταματήσει ή πόσες φορές έχετε σχεδιάσει να σταματήσετε αλλά δεν το έχετε κάνει;
Αν πάλι δεν το συναντάτε στο δρόμο σας, σήμερα θα σας δώσουμε μερικούς πολύ καλούς λόγους για να σας πείσουμε να κάνετε μία στάση.
ΙΣΤΟΡΙΑ
Η μονή Λουκούς είναι ένα από τα πιο όμορφα μοναστήρια της Αρκαδίας, είναι αφιερωμένη στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος και είναι κτίσμα του l2ου αιώνα με μεγάλο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Χτίστηκε στα ερείπια του ιερού του Πολεμοκράτη εγγονού του Ασκληπιού και σε παλαιοχριστιανική εκκλησία.
Η μονή αυτή είχε τον Γολγοθά της κατά την πάροδο των χρόνων όπως και οι περισσότερες μονές αλλά ταυτόχρονα γνώρισε μέρες ακμής και έργου από τους μοναχούς της. Με την εισβολή των Τούρκων στη Πελοπόννησο η μονή ερημώθηκε μέχρι που κάποιοι έμποροι συνέβαλαν στην επαναλειτουργία της και με σιγίλλιο του Πατριάρχη Διονυσίου Β' (1546-1555) ξαναπήρε τη σταυροπηγιακή της αξία. Στα μέσα του 17ου αιώνα η μονή πυρπολήθηκε από τους Τούρκους και σαν να μην έφτανε αυτό το 1730 φτάνει στην Πελοπόννησο ο Γάλλος αββάς Φουρμόν, γνωστός καταστροφέας κλασικών αρχαιοτήτων. Αφού ισοπέδωσε τα πάντα σε Μυστρά, Σπάρτη και Αμύκλες περνάει από τη μονή όπου πρώτα αντιγράφει όλες τις επιγραφές και μετά καταστρέφει επιγραφές, μάρμαρα, πλάκες και αγάλματα.
Η μονή επιβιώνει και από αυτό το χτύπημα και αποτελεί σημαντική βοήθειας στον αγώνα για την απελευθέρωση. Οι μοναχοί μετέφεραν πολεμοφόδια και τρόφιμα στα Βέρβενα ρισκάροντας τη ζωή τους με τον στρατό του Ιμπραήμ να καταστρέφει και αυτή τη μονή στο πέρασμα του στις 5 Αυγούστου 1826, παραμονή της εορτής της.
![]() |
Ρωμαϊκό υδραγωγείο πίσω από τη μονή |
ΟΝΟΜΑΣΙΑ
Η προσωνυμία "Λουκού" προέρχεται μάλλον από τη Λατινική λέξη 'LUKUS' δηλ. ιερό δάσος και προέρχεται από την εποχή της Φραγκοκρατίας όπου διέμεναν καπουτσίνοι μοναχοί. Η μονή υπήρξε πάντοτε ανδρική μέχρι το 1946 που μετατράπηκε σε γυναικεία.
Στον ωραία διαμορφωμένο προαύλιο χώρο της μονής υπάρχουν γλυπτά που προέρχονται από την παρακείμενη έπαυλη του Ηρώδη του Αττικού, όπως και γλυπτά με περίτεχνο διάκοσμο που προέρχονται από το αρχαίο ιερό.
Με το ιερό αυτό είχε συνδεθεί ο Ηρώδης ο Αττικός ο οποίος είχε κτίσει δίπλα την έπαυλή του. Το καθολικό, όπως και άλλα κτίσματα της μονής, περιλαμβάνει εντοιχισμένα γλυπτικά τμήματα υστερορωμαϊκών χρόνων.
Η μονή έχει σημαντική βιβλιοθήκη με ιστορικά χειρόγραφα και κώδικες.Στο μοναστήρι βρέθηκε ανάγλυφο του 4ου αι. π.Χ. που αναπαριστά τον Ασκληπιό και την οικογένειά του, που εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών. Επίσης βρέθηκε τμήμα ράβδου με ελισσόμενο φίδι από άγαλμα του Ασκληπιού. Λίγα μέτρα πίσω από την μονή σώζεται ρωμαϊκό υδραγωγείο με χαρακτηριστικές καμάρες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου