Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

Η Έπαυλη του Ηρώδη Αττικού στην Εύα Δολιανών

Τα ερείπια της Έπαυλης του Ηρώδη Αττικού

Στην Εύα Δολιανών, 8 χλμ από το Παράλιο Άστρος, βρίσκεται η Έπαυλη του Ηρώδη του Αττικού, ένα από τα σημαντικότερα μνημεία των ρωμαϊκών χρόνων.

Η Έπαυλη εντοπίστηκε το 1809 από τον Άγγλο περιηγητή William Martin Leake, βέβαια τα ερείπια είχαν ήδη εντοπισθεί από τα προεπαναστατικά χρόνια σύμφωνα με τους μοναχούς της Μονής Λουκούς που βρίσκεται εκεί. Ο αρχαιολόγος Κωνσταντίνος Ρωμαίος ήταν αυτός που έκανε την ταύτιση της έπαυλης το 1906. Κατά την αρχαιότητα, εκεί βρισκόταν το ιερό του Πολεμοκράτη, εγγονού του Ασκληπιού, που αργότερα λέγεται πως χτίστηκε εκεί ο ναός της Μονής Λουκούς.

Ο Ηρώδης Αττικός (103-179 μΧ) ήταν γόνος πλούσιας οικογένειας και κληρονόμησε την έπαυλη στην Εύα από τον πατέρα του. Έχοντας καταλάβει αρκετά αξιώματα σε Ελλάδα και Ρώμη, θέλησε να επεκτείνει το χώρο και καθώς ήταν ταυτόχρονα λάτρης και συλλέκτης της τέχνης διαμόρφωσε την έπαυλη σε ένα είδος μουσείου αρχαίας τέχνης.




Το συγκρότημα ξεπερνούσε τα 20,000 τ.μ. και θεωρείτο αγροτική έπαυλη επειδή ταυτόχρονα εκμεταλλευόταν τη γη. Σήμερα ο χώρος που έχει ανασκαφεί φτάνει τα 1,300 τ.μ. και περιλαμβάνει αίθριο, στοές με υψηλής τέχνης ψηφιδωτά δάπεδα, κίονες, γλυπτά, υδραγωγείο με δύο χαρακτηριστικά τόξα, κεραμικά και επιγραφές.




Οι πρώτες ανασκαφές ξεκίνησαν το 1978 που έφεραν στο φως τα πρώτα ευρήματα. Ο χώρος, όπως είναι φυσικό, έχει υποστεί πολλές καταστροφές, βανδαλισμούς μέσα από επιδρομές και αδιαφορία κατά την πάροδο των χρόνων. Ευτυχώς σπουδαία ευρήματα βρίσκονται στα αρχαιολογικά μουσεία του Άστρους και της Τρίπολης.





Το υδραγωγείο με τα δύο τόξα

























                Ευχαριστούμε το Στάθη Βλαχάκη για την ευγενική προσφορά των φωτογραφιών του

Κυριακή 5 Ιουλίου 2015

Παναρκαδικοί αγώνες κολύμβησης στο παράλιο Άστρος τη δεκαετία του 1960

Εκκίνηση των αθλητών στους κολυμβητικούς αγώνες στο Παράλιο Άστρος



Στις αρχές της δεκαετίας του '60 μετά από πρωτοβουλίες του Ειρηνοδίκη Τσούτσουβα και του διευθυντή Μονοπωλίου Αγγελόπουλου, άρχισαν να γίνονται οι Παναρκαδικοί Αγώνες Κολύμβησης στο Παράλιο Άστρος.

Η αθλητική αυτή οργάνωση ήταν γεγονός μεγάλης σημασίας για ολόκληρη την  Πελοπόννησο καθώς συμμετείχαν ομάδες από συλλόγους της Αθήνας και από την περιοχή όπως η τοπική ομάδα του Αχιλλέα.

Τον Ιούλιο του 1961 διεξήχθησαν οι πρώτοι Παναρκαδικοί αγώνες στο Παράλιο Άστρος υπό την παρουσία του Τρύφωνα Τριανταφυλλάκου, Υφυπουργού Προεδρίας της Κυβερνήσεως (υπό κυβέρνηση Κωνσταντίνου Γ. Καραμανλή 1958-1961), άλλων επισήμων και πάρα πολύ κόσμο για αυτό το πρωτόγνωρο γεγονός στην περιοχή. Τα έπαθλα και μετάλλια απονεμήθηκαν στο τέλος των αγώνων από τον κύριο Τριανταφυλλάκο.
Την επόμενη χρονιά, τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1962, επίσης διεξήχθησαν οι 9οι Παναρκαδικοί Κολυμβητικοί Αγώνες με ακόμη πιο πολύ κόσμο και με περισσότερες συμμετοχές κολυμβητών και κολυμβητριών.

Παρέλαση των αθλητών στην παραλία


Η επόμενη φορά μάλλον άργησε λίγο. Στις 30 Ιουλίου 1967 γίνονται οι 14οι Παναρκαδικοί Κολυμβητικοί Αγώνες. Οι αθλητές διαγωνίζονται στην ελεύθερη κολύμβηση με το πλήθος να επευφημεί και να χειροκροτεί.

Αυτός ο θεσμός προφανώς έδωσε το έναυσμα για την τουριστική ανάπτυξη του Παραλίου Άστρους. Όλο και περισσότερος κόσμος άρχισε να επισκέπτεται αυτό το χωριό και όλο και περισσότερα μαγαζάκια και ταβέρνες άρχισαν να λειτουργούν και έτσι σήμερα το Παράλιο Άστρος είναι ένας δημοφιλής προορισμός της Πελοποννήσου.

Θα ήταν πολύ ενδιαφέρουσα κίνηση και θέλγητρο για την περιοχή αν γινόταν η αναβίωση αυτών των αγώνων ως έθιμο στο Παράλιο Άστρος. Οι αθλητικές εκδηλώσεις έχουν ένα παραπάνω κίνητρο για τη συμμετοχή και την προσέλευση κόσμου.

Πλάτανος, ένα πανέμορφο χωριό στις πλαγιές του Πάρνωνα

Μικρός καταρράκτης στην είσοδο του χωριού


Μέσα σε μια καταπράσινη ρεματιά σε υψόμετρο 440 μέτρα, θα βρείτε κρυμμένο το γραφικό χωριό του Πλατάνου. Βρίσκεται 25 χλμ μακριά από το Παράλιο Άστρος στον επαρχιακό δρόμο προς Αγιάννη και το κυριότερο, έχει κηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός και θα καταλάβετε αμέσως γιατί!

Η πρώτη γραπτή ιστορική αναφορά του Πλατάνου εμφανίζεται το 1467 και σύμφωνα με άλλες αναφορές, οι κάτοικοι του είναι απόγονοι των αρχαίων Αιγινητών.


Γραφικό σοκάκι



Οι βόλτες στα σοκάκια τα χωριού θα σας εκπλήξουν ευχάριστα καθώς θα δείτε πέτρινα σπίτια, τον παλιό νερόμυλο και δίπλα του την παλιά πέτρινη βρύση. Επίσης θα συναντήσετε τον πύργο του Μοίρα, ένας ιδιαίτερος πύργος με γωνιακό σχήμα, ο οποίος χτίστηκε για οχυρωτικούς λόγους. Στην είσοδο του χωριού υπάρχουν τρεχούμενα νερά που σχηματίζουν έναν καταρράκτη και δίνουν μια αίσθηση δροσιάς στον επισκέπτη, ιδιαίτερα το καλοκαίρι.








Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Άννας και μέσα στο χωριό δύο μεταβυζαντινά εκκλησάκια, του Αγίου Γεωργίου και των Αγίων Θεοδώρων με διατηρημένες τοιχογραφίες.

Τα τρεχούμενα νερά, οι καταρράκτες και η πλούσια βλάστηση του χωριού το κάνουν ιδιαίτερα όμορφο. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία δέντρων όπως καστανιές, κερασιές, καρυδιές, αμπέλια, πεύκα και πολλά άλλα. Νοτιοανατολικά του χωριού βρίσκεται το φαράγγι Σπηλάκια με τη σπηλιά του Σωτήρος όπου βρήκαν καταφύγιο οι κάτοικοι από τον στρατό του Ιμπραήμ.


Εκδήλωση τον Αύγουστο


Το καλοκαίρι το χωριό ελκύει αρκετούς επισκέπτες και γίνονται πολλές εκδηλώσεις και γιορτές, όπως η γιορτή του κερασιού και του κάστανου αργότερα τον Οκτώβρη. Τον Αύγουστο οργανώνονται οι γιορτές των Νερών, των Φεγγαριών και των Ερώτων με διάφορες εκδηλώσεις που έχουν γίνει πλέον θεσμός.






Οι κάτοικοι του χωριού είναι πάντοτε φιλόξενοι και πρόθυμοι να εξυπηρετήσουν και να κατατοπίσουν τον επισκέπτη. Υπάρχει παραδοσιακός ξενώνας για να μείνετε και να ξεκινήσετε τις εξορμήσεις σας στις διαδρομές του Πάρνωνα. Επίσης στα λιγοστά ταβερνάκια μπορείτε να δοκιμάσετε παραδοσιακές λιχουδιές ή να απολαύσετε τον καφέ σας και παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού στο καφενεδάκι του χωριού.




Πλατανίτικη πανσέληνος



                                                  Αγαπάμε και μαθαίνουμε τον τόπο μας!






           Ευχαριστούμε τον Στάθη Βλαχάκη για την ευγενική προσφορά των φωτογραφιών του!

Η σπηλιά της Μπουμπουλίνας στο Παράλιο Άστρος


Η σπηλιά της Μπουμπουλίνας στο Παράλιο Άστρος (δεξιά)


Η περιοχή μας έχει σπουδαία ιστορία με την ανθρώπινη παρουσία και δραστηριότητα να υπολογίζεται ότι ξεκίνησε από την Νεολιθική εποχή.

Στα χρόνια της Ελληνικής επανάστασης η Κυνουρία είχε πρωταγωνιστικό ρόλο με στρατιωτικές και πολιτικές πρωτοβουλίες και αρμοδιότητες. Στις 5 Ιουνίου 1822 η Πελοποννησιακή Γερουσία έγραψε στον Πάνο (Άκουρο) Ζαφειρόπουλο να επισπεύσει με τους Τσάκωνες του για να υπερασπιστούν την πατρίδα.στη μάχη στα Δερβενάκια τον Ιούλιο του 1822. Νωρίτερα είχε συμμετάσχει με επιτυχία στη νικηφόρα μάχη Βερβένων-Δολιανών και στην άλωση της Τριπολιτσάς το 1821.

Το 1824 οι αδερφοί Ζαφειρόπουλοι ανακατασκεύασαν και βελτίωσαν το κάστρο στην κορυφή του λόφου του Παραλίου Άστρους. Τον Αύγουστο του 1826, 1200 άτομα οχυρωμένα στο κάστρο απέκρουσαν τις επιθέσεις του Ιμπραήμ τονώνοντας το ηθικό όλων των Ελλήνων. Σύμφωνα με μαρτυρίες του Κολοκοτρώνη ήταν το μόνο κάστρο που δεν καταπατήθηκε ή κυριεύτηκε από τους Τούρκους.

Έτσι σε μια τόσο δεσπόζουσα παρουσία ενός κάστρου δεν θα ήταν δυνατόν να λείπουν μυστικές διαβάσεις ή στοές για να δικαιολογήσουν τις επιτυχίες του! Ένα τέτοιο μέρος είναι η Σπηλιά της Μπουμπουλίνας. Πήρε το όνομα της από την ηρωίδα του '21, επειδή γινόταν τροφοδοσία από τον Σπετσιώτικο στόλο ο οποίος ήταν υπό την διοίκηση της. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει υπόγεια διάβαση ή στοά αν και υπάρχουν υπόγειες διαβρώσεις στο "νησί". Όταν έφτανε ο "Αγαμέμνων", πλοίο της Μπουμπουλίνας, αγκυροβολούσε κοντά και οι τροφοδοσίες γίνονταν με διανομές βάρκας τις οποίες έπαιρναν οι κάτοικοι και ανέβαζαν στο κάστρο.

Η βορειοανατολική αυτή πλευρά του Παραλίου Άστρους προσεγγίζεται με βάρκα ή σκάφος.
Η σπηλιά έχει σχήμα τούνελ, αλλά είναι αρκετά μικρή.
Επίσης η περιοχή ενδείκνυται για κατάδυση καθώς η μορφολογία του βυθού είναι αρκετά ενδιαφέρουσα.




                                          Αγαπάμε και μαθαίνουμε τον τόπο μας!

Λίμνη Μουστός - ένας θαυμαστός υδροβιότοπος


Αγριόκυκνος στη λίμνη Μουστός



Ο υδροβιότοπος Μουστός βρίσκεται 4 χλμ από το Άστρος επί της επαρχιακής οδού Άστρους-Λεωνιδίου και περιλαμβάνει δύο λίμνες, τον Μουστό και μια μικρότερη, τη λίμνη Χερονήσι.

Ο Μουστός πήρε το όνομα του από τον μούστο των αμπελώνων της περιοχής Θυρέας. Λέγεται πως εκεί υπήρχε λιμάνι παλιότερα και γινόταν φόρτωση και μεταφορά του μούστου.
Στη λίμνη τρέχουν νερά πηγών τα οποία είναι μάλλον πολύ κρύα για αυτό και το νερό της λίμνης είναι υφάλμυρo. Το καλοκαίρι αρκετοί ντόπιοι και μη, πηγαίνουν για ένα σύντομο μπάνιο στη λίμνη όπου τα παγωμένα νερά τους δροσίζουν για το υπόλοιπο της ημέρας, όπως μας έχουν πει.

Ιδιαίτερα τον χειμώνα η λίμνη συνδυάζει την ομορφιά του τοπίου με την ομορφιά της ζωής με πολλά είδη πουλιών και άλλων ζώων. Το βάθος φτάνει τα 5 μέτρα και η επιφάνεια έχει μειωθεί στα 1500 περίπου στρέμματα από 2500 που ήταν παλιότερα.






Η λίμνη του Μουστού επικοινωνεί με τη θάλασσα με δύο τεχνητά κανάλια τα οποία κατασκεύασαν  βαυαροί μηχανικοί επί βασιλείας Όθωνα για να αποξηρανθεί κάποιο κομμάτι της λίμνης επειδή ήταν μέρος ασθενειών, όπως η ελονοσία.









Στις αρχές του 20ου αιώνα η φαντασία των ντόπιων μάλιστα δημιούργησε το μύθο του στοιχειού ή θηρίου του Μουστού που το μουγκρητό του ακουγόταν ως το χάνι του Κοπανίτσα, προς Αϊγιάννη. Αργότερα βέβαια εξηγήθηκε αυτό το μουγκρητό ως θόρυβος των υδάτων που έτρεχαν ορμητικά.

Στη λίμνη υπάρχουν παγκάκια και πινακίδες που δείχνουν διάφορα είδη πουλιών τα οποία αποδημούν στον υδροβιότοπο, επίσης υπάρχει χωματόδρομος που οδηγεί στη θάλασσα και ο επισκέπτης μπορεί περπατήσει να δει τα κανάλια και να θαυμάσει την χλωρίδα και πανίδα της περιοχής.

O υδροβιότοπος Μουστός έχει ενταχθεί στο ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000 και είναι προστατευόμενη περιοχή με πολλά είδη αποδημητικών πουλιών όπως αγριόκυκνοι, αγριόπαπιες, ερωδιοί και άλλα. Στη λίμνη επίσης ζουν ψάρια, παλιότερα πολύ περισσότερα, μικρά θηλαστικά και ερπετά. Η πανίδα κυρίως αποτελείται από καλαμιές, αρμυρίκια, αγριοάγκαθα, νούφαρα και άλλα άνθη.




                                             Αγαπάμε και μαθαίνουμε τον τόπο μας!

Άγιος Ανδρέας, ένα γραφικό χωριό της Τσακωνιάς


Η παραλία Μύλος του Αγίου Ανδρέα



Αν ακολουθήσει κανείς τον δρόμο Άστρους- Λεωνιδίου, 9 χλμ μετά το Άστρος θα συναντήσουμε το πρώτο χωριό της Τσακωνιάς, τον Άγιο Ανδρέα. Βρίσκεται αμφιθεατρικά χτισμένο στους πρόποδες του Κακοκεφάλα και αυτό το κάνει ιδιαίτερα γραφικό.

Στον Άγιο Ανδρέα οι περισσότεροι κάτοικοι κατάγονται από τον Πραστό και είναι Τσάκωνες. Οι περισσότεροι έχουν κατοικίες στον Πραστό και πηγαίνουν επί την ευκαιρία των πανηγυριών όπως των Ταξιαρχών και άλλων. Παλιότερα μπορούσατε να ακούσετε την Τσακώνικη διάλεκτο και τώρα λίγο πιο σπάνια από τους παλαιότερους. Στο πάνω μέρος του χωριού βρίσκεται το εκκλησάκι του προφήτη Ηλία με υπέροχη θέα όλου του κάμπου και του ποταμού Βρασιάτη που πηγάζει από τον Πάρνωνα - νερό όμως κατεβάζει μόνο τον χειμώνα. Η μονή Αρτοκωστάς απέχει 12 χλμ από τον Άγιο Ανδρέα και 21 χλμ από Άστρος.

Ο Άγιος Ανδρέας


Κοντά στο γήπεδο του Αγίου Ανδρέα βρίσκεται το μετόχι της μονής Αρτοκωστάς (ή Ορθοκωστάς) που συνήθως οι μοναχές έρχονται κατά την διάρκεια του χειμώνα. Στο μετόχι υπάρχει εκκλησάκι που είναι αφιερωμένο στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και ένας Ενετικός πύργος. Τα δύο κτίσματα έχουν επιγραφές ανακαίνισης 1714 και 1715. Λίγο πιο μακριά, στο ποτάμι Βρασιάτης, μπορείτε να δείτε παλιό πετρόχτιστο τοξωτό γεφύρι.

Το λιμανάκι του Αγίου Ανδρέα


Η παραλία ή λιμάνι του Αγίου Ανδρέα βρίσκεται 3 χλμ από το χωριό. Για να κάνετε μπάνιο όμως καλύτερα να πάτε στην παραλία Μήλος ή στη παραλία Χερονήσι. Στο λιμάνι υπάρχουν γραφικές ψαροταβέρνες και στις παραλίες θα βρείτε εξοπλισμένες καντίνες που το καλοκαίρι γεμίζουν κόσμο.





Στην κορυφή του λόφου της παραλίας βρίσκεται το εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων όπου την παραμονή της εορτής του, 28 Ιουνίου γίνεται εσπερινή λειτουργία και μαζεύεται αρκετός κόσμος. Διασκορπισμένα στο λόφο θα δείτε ερείπια και τμήματα από κυκλώπεια τείχη όπου οι αρχαιολόγοι πιστεύουν πως ανήκουν στην αρχαία πόλη Ανθήνη χτισμένη τον 4ο με 5ο αιώνα πΧ.








Η ιστορία του κάστρου στο Παράλιο Άστρος

Νυχτερινή άποψη του κάστρου στο Παράλιο Άστρος



Πάνω στον λόφο του Παραλίου Άστρους δεσπόζει το μεσαιωνικό κάστρο. Βελτιώθηκε και ενισχύθηκε από τον Γουλιέλμο Βιλεαρδουίνο το 1256 μΧ για να υποτάξει τους Τσάκωνες της περιοχής και ονομάσθηκε Castello della Estella.

Στην περιοχή αυτή υπάρχουν επίσης υπολείμματα τείχους που έχτισαν οι Αιγινήτες από την κλασσική περίοδο και το κάστρο είχε επαφή με την Ακρόπολη Μυκηνών, το κάστρο της Οριάς και το κάστρο του Οριόντα λόγω της θέσης του.

Αργότερα το κάστρο δεν άντεξε μέσα στο χρόνο και κάποια σημεία του κατέρευσαν. Στις αρχές της επανάστασης του 1821 οι αδερφοί Ζαφειρόπουλοι επιστρέφουν από το εξωτερικό για να βοηθήσουν στον αγώνα κατά των Τούρκων. Οχυρώνουν το κάστρο και φτιάχνουν τρεις πύργους ως κατοικίες τους. Στις 5-6 Αυγούστου του 1826, 1200 στρατιώτες οχυρωμένοι στο κάστρο υπό την διοίκηση του Παναγιώτη Ζαφειρόπουλου νίκησαν τον πολυάριθμο στρατό του Ιμπραήμ, 8000 περίπου, και τους ανάγκασαν να υποχωρήσουν.

Το κάστρο σύμφωνα με τον Κολοκοτρώνη ήταν το μοναδικό που δεν κατακτήθηκε από τους Τούρκους στην Πελοπόννησο.


Πύλη του κάστρου




Σώζονται οι δύο εξωτερικές πύλες του κάστρου, δεξαμενές,  τμήματα του οχυρωματικού περιβόλου με πολεμίστρες και άλλα μέρη.











Το κάστρο εγκαταλείφθηκε και ερημώθηκε στις αρχές του 19ου αιώνα. Η κατοικία του Παναγιώτη Ζαφειρόπουλου (ή Άκουρου, γιατί ορκίστηκε να μην κόψει τα μαλλιά και τα γένια του μέχρι να ελευθερωθεί ο τόπος του) ήταν χτισμένη σε θεμέλια παλιότερου οικήματος και η κατοικία του Κωνσταντίνου είναι σε καλύτερη κατάσταση από την τρίτη του Ιωάννη η οποία είναι σε ερειπωμένη κατάσταση.



Η πρόσβαση για τους επισκέπτες είναι εύκολη και προτείνεται για διαδρομή. Μόλις φτάσετε στην κορυφή θα απολαύσετε την υπέροχη θέα και θα ταξιδέψετε σε άλλες εποχές...

Καταρράκτες Λεπίδας

Καταρράκτες Λεπίδας



Οι καταρράκτες της Λεπίδας βρίσκονται κοντά στο χωριό Πλάτανος και είναι από τα ομορφότερα αξιοθέατα της περιοχής.

Ο Πλάτανος είναι ένα πανέμορφο, γραφικό χωριό χτισμένο αμφιθεατρικά στη βορειοανατολική πλευρά του  Πάρνωνα. Βρίσκεται σε υψόμετρο 450 περίπου μέτρων και θα τον βρείτε στο 24ο χιλιόμετρο του επαρχιακού δρόμου Άστρους - Σίταινας - Καστάνιτσας, περίπου 30 λεπτά από το Άστρος. Το χωριό είναι μέσα σε πλατάνια - από όπου και το όνομα του- καστανιές και άλλα κωνοφόρα δέντρα.




Σχηματισμένες μικρές λίμνες στη Λεπίδα




Οι καταρράκτες της Λεπίδας βρίσκονται κοντά στο χωριό, περίπου 800 μέτρα αν ακολουθήσετε το μονοπάτι που οδηγεί εκεί. Μόλις φτάσετε θα εκπλαγείτε από το μικρό αυτό θαύμα της φύσης. Νερά από ύψος μέχρι και 50 μέτρων πέφτουν ορμητικά στις βάθρες που σχηματίζουν μικρές λίμνες και που μπορείτε να κολυμπήσετε στα δροσερά νερά το καλοκαίρι. Τα νερά του καταρράκτη οδηγούν σε ποτάμι, τον Βρασιάτη, που φτάνει ως τον Άγιο Ανδρέα.

Αγιάννης, το παλιό κεφαλοχώρι του δήμου βόρειας Κυνουρίας

Πανοραμική άποψη του Αγιάννη, μισή ώρα από το Παράλιο Άστρος



Ο Αγιάννης είναι ένα από τα όμορφα ορεινά χωριά και βρίσκεται στον επαρχιακό δρόμο Άστρους- Αγιάννη- Αγίου Πέτρου. Έχει υψόμετρο 750 μέτρων χτισμένο στη βόρεια πλευρά του Σαραντάψυχου.
Απέχει μισή ώρα από το Παράλιο Άστρος και είναι ιδιαίτερα προσφιλές μέρος για ημερήσιες εκδρομές χειμώνα, καλοκαίρι.

Ανεβαίνοντας τον ανηφορικό με στροφές δρόμο για Αγιάννη ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τη πανοραμική θέα όλου του κάμπου με το Άστρος και το Παράλιο Άστρος. Κάπου στα πρώτα χιλιόμετρα αριστερά βρίσκεται η μονή της Παλαιοπαναγιάς, που χτίστηκε τον 13ο αιώνα.



Ηλιοβασίλεμα στον Αγιάννη



Αφού συναντήσετε την Ορεινή Μελιγού, μετά φτάνετε στον Αγιάννη. "Κουτρί" λέγεται ο λοφίσκος με το άλσος δεξιά, μετά την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Στο Κουτρί βρισκόταν η καλλιμάρμαρος σχολή του Ιωάννη Καρυτσιώτη η οποία πυρπολήθηκε από τον Ιμπραήμ το 1826. Εκεί μπορείτε να δείτε την μεγάλη μαρμάρινη πλάκα με την ανάγλυφη επιγραφή της σχολής Καρυτσιώτη η οποία βρέθηκε το 1874. Τα μάρμαρα και οι πλάκες της σχολής χρησιμοποιήθηκαν από τους κατοίκους για να χτίσουν νέες κατοικίες αφού οι προσπάθειες τους στις αρχές για να ξαναχτιστεί η Σχολή έμειναν άκαρπες.  Η πρώτη αναφορά του χωριού Αγιάννη γίνεται το 1453 στο χρονικό της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης από τον Γεώργιο Σφρατζή.

Στην κεντρική πλατεία του χωριού με την πλατάνα βρίσκεται ο Άι Γιώργης. Πρόκειται για μεταβυζαντινό ναό με τοιχογραφίες που εικάζεται πως είναι έργα του Αγιαννίτη ιερέα και ζωγράφου Γεωργίου Κουλιδά. Στις τοιχογραφίες φαίνονται σημάδια από τις φρικαλεότητες του Ιμπραήμ.

Κατηφορίζοντας από την πλατεία του Άι-Γιώργη θα φτάσετε στην βρύση Πηγαδάκι όπου βρίσκεται ανάγλυφη, αραβογράμματη τουρκική επιγραφή. Στη συνέχεια θα συναντήσετε την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, επίσης μεταβυζαντινή.

Επιστρέφοντας στην κεντρική πλατεία του χωριού και βγαίνοντας από τον Αγιάννη, ο δρόμος οδηγεί στο μοναστήρι της Μαλεβής και στον Άγιο Πέτρο.

Ο Αγιάννης βιώνει έντονη ανοικοδόμηση από την δεκαετία του 1980 με αναπαλαιωμένα σπίτια και αρχοντικά. Σήμερα έχει ταβέρνες με ποικιλία κρεάτων από τους ντόπιους κτηνοτρόφους και ξενώνες για διαμονή. Επίσης δεν θα πρέπει να φύγετε χωρίς να δοκιμάσετε το εξαιρετικό Αγιαννίτικο κρασί, το κοκκινέλι και τα τυριά ντόπιας παραγωγής.

Ντόπιες λιχουδιές


Το δροσερό κλίμα του Αγιάννη, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, κάνει τους παραθεριστές να το επισκέπτονται συχνά για φαγητό και για άλλες τοπικές λιχουδιές. Ο πολιτιστικός σύλλογος οργανώνει διάφορες μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις και πανηγύρια κατά τη διάρκεια θρησκευτικών εορτών.

Εναλλακτικές δραστηριότητες στο Παράλιο Άστρος

 



Άποψη  από ψηλά το Παραλιο Άστρος και το "Νησί"



Το Παράλιο Άστρος είναι πλέον γνωστό για τις καθαρές του θάλασσες και παραλίες αλλά οι επισκέπτες θα πρέπει να γνωρίζουν πως μπορούν να απολαύσουν διάφορες ήπιες και μη, δραστηριότητες στο πλούσιο φυσικό του περιβάλλον.
Οι ποικιλόμορφες φυσικές ομορφιές σε συνδυασμό διακοπών είναι η ιδανικότερη χαλάρωση και επαναφόρτιση των μπαταριών μας.
Πεζοπορία στο Παράλιο Άστρος
 Πεζοπορία (trekking)
Υπάρχουν πολλές διαδρομές με πλούσιες εναλλαγές. Μπορείτε να ανεβείτε στο λόφο του Παραλίου Άστρους ή αλλιώς "Νησί" από τους ντόπιους πριν την παραλία Ατσίγγανος και να κάνετε τον γύρο του "Νησιού". Έτσι θα φθάσετε στην εκκλησία της Ευαγγελίστριας που χρονολογείται από την εποχή του Γουλιέλμου Βιλεαρδουίνου το 1256 μ.Χ. πριν το μεσαιωνικό κάστρο πάνω στο λόφο. Μπορείτε να απολαύσετε την εκπληκτική θέα και να κατηφορίσετε  προς τον γραφικό διατηρητέο φάρο και στο υπαίθριο θέατρο. Επίσης υπάρχει μονοπάτι που οδηγεί στην περιοχή Ανεμόμυλος όπου βρίσκεται ο νέος υπό λειτουργία φάρος.
Άλλες διαδρομές είναι κατά μήκος των δύο παραλιών, ιδιαίτερα στην παραλία Πόρτες, όπου μπορείτε να φτάσετε ως τις εκβολές της λίμνης του Μουστού που θα ανακαλύψετε και θα θαυμάσετε τον υδροβιότοπο.



Ποδηλασία στο Παράλιο Άστρος
Ποδηλασία (cycling)
Δεν γίνεται να έρθετε στο Παράλιο Άστρος χωρίς το ποδήλατο σας! Επίπεδες, χαλαρωτικές διαδρομές για όλες τις ηλικίες. Άσφαλτος ή χωματόδρομος στις παραλίες, ανηφόρες και κατηφόρες για τους πιο απαιτητικούς στο "Νησί" και εξερεύνηση του τοπίου. Έχουν επίσης φιλοξενηθεί αγώνες ποδηλασίας με επαγγελματίες αθλητές από όλο το κόσμο.
Ψάρεμα στο Παράλιο Άστρος
Ψάρεμα (fishing)
Μοναδικές εμπειρίες ψαρέματος μπορείτε να βιώσετε στις απέραντες παραλίες και στο λιμάνι απολαμβάνοντας το πλούσιο τοπίο και το ηλιοβασίλεμα. 
Επίσης με βάρκα ή φουσκωτό σκάφος μπορείτε να βγείτε στα ανοικτά του Αργολικού κόλπου για πιο πλούσια συγκομιδή.
Windsurfing & Kitesurfing στο Παράλιο Άστρος
Windsurfing & Kitesurfing
Όσοι αγαπούν τα πιο extreme sports, oι παραλίες του Π.Άστρους γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλείς για τις συγκεκριμένες θαλάσσιες δραστηριότητες.  Το απέραντο γαλάζιο, τα καθαρά νερά και οι άνεμοι σε συνδυασμό με την μορφολογία των ακτών προσφέρουν τις ιδανικότερες συνθήκες για αρχάριους και έμπειρους αθλητές και για όλα τα στυλ. Επίσης οι λιγότερο δραστήριοι επισκέπτες, μπορούν απλά να παρακολουθήσουν τις επιδείξεις και φιγούρες των πιο έμπειρων αθλητών.

Αλεξίπτωτο πλαγιάς στο Παράλιο Άστρος
Αλεξίπτωτο πλαγιάς (paragliding)
Οι πτήσεις με αλεξίπτωτο πλαγιάς αποτελούν μοναδική εμπειρία. Θα πρέπει να ανεβείτε στο βουνό Ζάβιτσα, πάνω από τις παραλίες Κάτω Βερβένων και Παλιόχανου. Από εκεί θα έχετε την ευκαιρία να έχετε μια συναρπαστική πτήση πάνω από την πεδιάδα και να προσγειωθείτε στις παραλίες που αναφέραμε.


Υποβρύχια κατάδυση στο Παράλιο Άστρος
      Υποβρύχια κατάδυση (scuba diving)  και snorkelling 
Το Παράλιο Άστρος διαθέτει ενδιαφέρουσα μορφολογία βυθού και η κατάδυση αποτελεί άλλη μία εναλλακτική επιλογή. Περιμετρικά από το σημείο του υπαίθριου θεάτρου έως την παραλία Ατσίγγανου ο δύτης έχει την ευκαιρία να απολαύσει ανεξερεύνητους βυθούς. Χαράδρες, τείχη και σπήλαια είναι μερικά τοπία της περιοχής μέχρι το Ξηροπήγαδο. 
Snorkelling λέγεται η κατάδυση χωρίς εξοπλισμό που ενδείκνυται για τους λιγότερους τολμηρούς. Ο βυθός γύρω από το θέατρο και οι παραλίες παρουσιάζουν ενδιαφέρον και σε μικρότερο βάθος.
(Οι επισκέπτες έχουν την ευθύνη άδειας και προσωπικού εξοπλισμού)






Αφιέρωμα στις παραλίες του Παραλίου Άστρους

 

Αλμυρίκι στη παραλία Πόρτες με φόντο το "ΝΗΣΙ" του Παραλίου Άστρους
Όλοι πλέον γνωρίζουν αυτό το γραφικό χωριό στα παράλια του νομού Αρκαδίας, που έχει γίνει πλέον ένας δημοφιλής τόπος απόδρασης. Μόλις 32 χλμ από το Ναύπλιο και 170 χλμ από Αθήνα, το Παράλιο Άστρος καυχιέται για τις παραλίες μήκους 14 χλμ!

Ιερά Μονή Παλαιοπαναγιάς

Η είσοδος της Ιεράς Μονής
Στις πρώτες στροφές του δρόμου Άστρους - Αγιάννη - Παναγίας Μαλεβής - Αγ. Πέτρου, 11 χλμ περίπου από το Παράλιο Άστρος, βρίσκεται φωλιασμένο στο ρέμα το μοναστήρι της Παλαιοπαναγιάς, αφιερωμένο στην Παναγία (στην Αγία Ελεούσα).  
Ι Σ Τ Ο Ρ Ι Α
Η πρώτη ιστορική μνεία της μονής γίνεται το 1612 ενώ άλλοι αναφέρουν ότι χτίστηκε το 1310. Το μοναστήρι είχε εγκαταλειφθεί πριν την επανάσταση, μεταξύ 1770-1778 και από το 1799 ο ηγούμενος Νικόδημος αναλαμβάνει την ανακαίνιση του. Η μονή διατηρεί τον αρχικό της χαρακτήρα με λίγες σύγχρονες επεμβάσεις. Το καθολικό είναι σταυρεπίστεγος τετρακιόνιος που έχει κτιστεί εκ θεμελίων το 1814 με την επίβλεψη του Νικόδημου, ο οποίος το 1825 προσθέτει Νάρθηκα. 
Η μονή έχει ανακαινισθεί τα τελευταία χρόνια και προσελκύει πιστούς και φυσιολάτρες λόγω του εξαιρετικού τοπίου και της γαλήνης που βρίσκει ο επισκέπτης. 
Το μοναστήρι διατηρεί σε κοντινή απόσταση μετόχι. Η μονή σήμερα είναι γυναικεία.
Ο ιερός ναός

ΠΟΤΕ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ
Η μονή γιορτάζει στις 15 Αυγούστου και την παραμονή τελείται πανηγυρικός εσπερινός.