Κυριακή 5 Ιουλίου 2015

Η σπηλιά της Μπουμπουλίνας στο Παράλιο Άστρος


Η σπηλιά της Μπουμπουλίνας στο Παράλιο Άστρος (δεξιά)


Η περιοχή μας έχει σπουδαία ιστορία με την ανθρώπινη παρουσία και δραστηριότητα να υπολογίζεται ότι ξεκίνησε από την Νεολιθική εποχή.

Στα χρόνια της Ελληνικής επανάστασης η Κυνουρία είχε πρωταγωνιστικό ρόλο με στρατιωτικές και πολιτικές πρωτοβουλίες και αρμοδιότητες. Στις 5 Ιουνίου 1822 η Πελοποννησιακή Γερουσία έγραψε στον Πάνο (Άκουρο) Ζαφειρόπουλο να επισπεύσει με τους Τσάκωνες του για να υπερασπιστούν την πατρίδα.στη μάχη στα Δερβενάκια τον Ιούλιο του 1822. Νωρίτερα είχε συμμετάσχει με επιτυχία στη νικηφόρα μάχη Βερβένων-Δολιανών και στην άλωση της Τριπολιτσάς το 1821.

Το 1824 οι αδερφοί Ζαφειρόπουλοι ανακατασκεύασαν και βελτίωσαν το κάστρο στην κορυφή του λόφου του Παραλίου Άστρους. Τον Αύγουστο του 1826, 1200 άτομα οχυρωμένα στο κάστρο απέκρουσαν τις επιθέσεις του Ιμπραήμ τονώνοντας το ηθικό όλων των Ελλήνων. Σύμφωνα με μαρτυρίες του Κολοκοτρώνη ήταν το μόνο κάστρο που δεν καταπατήθηκε ή κυριεύτηκε από τους Τούρκους.

Έτσι σε μια τόσο δεσπόζουσα παρουσία ενός κάστρου δεν θα ήταν δυνατόν να λείπουν μυστικές διαβάσεις ή στοές για να δικαιολογήσουν τις επιτυχίες του! Ένα τέτοιο μέρος είναι η Σπηλιά της Μπουμπουλίνας. Πήρε το όνομα της από την ηρωίδα του '21, επειδή γινόταν τροφοδοσία από τον Σπετσιώτικο στόλο ο οποίος ήταν υπό την διοίκηση της. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει υπόγεια διάβαση ή στοά αν και υπάρχουν υπόγειες διαβρώσεις στο "νησί". Όταν έφτανε ο "Αγαμέμνων", πλοίο της Μπουμπουλίνας, αγκυροβολούσε κοντά και οι τροφοδοσίες γίνονταν με διανομές βάρκας τις οποίες έπαιρναν οι κάτοικοι και ανέβαζαν στο κάστρο.

Η βορειοανατολική αυτή πλευρά του Παραλίου Άστρους προσεγγίζεται με βάρκα ή σκάφος.
Η σπηλιά έχει σχήμα τούνελ, αλλά είναι αρκετά μικρή.
Επίσης η περιοχή ενδείκνυται για κατάδυση καθώς η μορφολογία του βυθού είναι αρκετά ενδιαφέρουσα.




                                          Αγαπάμε και μαθαίνουμε τον τόπο μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου