Κυριακή 5 Ιουλίου 2015

Λίμνη Μουστός - ένας θαυμαστός υδροβιότοπος


Αγριόκυκνος στη λίμνη Μουστός



Ο υδροβιότοπος Μουστός βρίσκεται 4 χλμ από το Άστρος επί της επαρχιακής οδού Άστρους-Λεωνιδίου και περιλαμβάνει δύο λίμνες, τον Μουστό και μια μικρότερη, τη λίμνη Χερονήσι.

Ο Μουστός πήρε το όνομα του από τον μούστο των αμπελώνων της περιοχής Θυρέας. Λέγεται πως εκεί υπήρχε λιμάνι παλιότερα και γινόταν φόρτωση και μεταφορά του μούστου.
Στη λίμνη τρέχουν νερά πηγών τα οποία είναι μάλλον πολύ κρύα για αυτό και το νερό της λίμνης είναι υφάλμυρo. Το καλοκαίρι αρκετοί ντόπιοι και μη, πηγαίνουν για ένα σύντομο μπάνιο στη λίμνη όπου τα παγωμένα νερά τους δροσίζουν για το υπόλοιπο της ημέρας, όπως μας έχουν πει.

Ιδιαίτερα τον χειμώνα η λίμνη συνδυάζει την ομορφιά του τοπίου με την ομορφιά της ζωής με πολλά είδη πουλιών και άλλων ζώων. Το βάθος φτάνει τα 5 μέτρα και η επιφάνεια έχει μειωθεί στα 1500 περίπου στρέμματα από 2500 που ήταν παλιότερα.






Η λίμνη του Μουστού επικοινωνεί με τη θάλασσα με δύο τεχνητά κανάλια τα οποία κατασκεύασαν  βαυαροί μηχανικοί επί βασιλείας Όθωνα για να αποξηρανθεί κάποιο κομμάτι της λίμνης επειδή ήταν μέρος ασθενειών, όπως η ελονοσία.









Στις αρχές του 20ου αιώνα η φαντασία των ντόπιων μάλιστα δημιούργησε το μύθο του στοιχειού ή θηρίου του Μουστού που το μουγκρητό του ακουγόταν ως το χάνι του Κοπανίτσα, προς Αϊγιάννη. Αργότερα βέβαια εξηγήθηκε αυτό το μουγκρητό ως θόρυβος των υδάτων που έτρεχαν ορμητικά.

Στη λίμνη υπάρχουν παγκάκια και πινακίδες που δείχνουν διάφορα είδη πουλιών τα οποία αποδημούν στον υδροβιότοπο, επίσης υπάρχει χωματόδρομος που οδηγεί στη θάλασσα και ο επισκέπτης μπορεί περπατήσει να δει τα κανάλια και να θαυμάσει την χλωρίδα και πανίδα της περιοχής.

O υδροβιότοπος Μουστός έχει ενταχθεί στο ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000 και είναι προστατευόμενη περιοχή με πολλά είδη αποδημητικών πουλιών όπως αγριόκυκνοι, αγριόπαπιες, ερωδιοί και άλλα. Στη λίμνη επίσης ζουν ψάρια, παλιότερα πολύ περισσότερα, μικρά θηλαστικά και ερπετά. Η πανίδα κυρίως αποτελείται από καλαμιές, αρμυρίκια, αγριοάγκαθα, νούφαρα και άλλα άνθη.




                                             Αγαπάμε και μαθαίνουμε τον τόπο μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου